Historia

Bownty Stuteri

Historia

Allt började i april -92 när Colleen och Caritas ridlärare övertalade Peter- pappa i familjen att köpa Plutten, en russvalack f-1978 e Grim u Polly ue Aliman. Bättre läromästare kan man inte önska sig, det är många barn som lärt sig rida på honom genom åren. Plutten blev 37 år och fanns kvar hemma hos oss och levde de sista åren ett glatt pensionärsliv på gården.

Året efter köptes halvblodet Jazzman, mamma Annsi hade tröttnat på att springa med barn och ponny i skogen. Tyvärr råkade Jazzman ut för en olycka och benet blev aldrig bra, så han togs bort hösten -95. Plutten började nu bli lite liten för Colleen och det var inte roligt att dela häst. Så letandet efter en C-ponny inleddes. Det är först här som connemaraponnyn kommer in i bilden. På Vissmålens RK fanns en brun valack (med mustasch) e Brantshammar Bell Dara u Grange Gipsy – BOUNTY, en underbar gentleman. Det var kärlek vid första ögonkastet.

Tyvärr visade det sig senare att han hade spatt, men efter x antal månaders skrittpromenader i skogen fick han börja tränas som vanligt. Han var en underbar tävlingskamrat och hoppade allt! Vid sista lektionen för terminen var det höjdhoppning. Han seglade enkelt över ett räcke på 135cm. 3cm lägre än honom själv. I augusti 1996 hittade vi äntligen en gård. Här flyttade vi in i september. Plutten och Bounty fick flytta in i den ombyggda ladan lite senare än väntat. Det var cement murat på stockväggarna och väggen föll ut vid första släggslaget, så det blev till att bygga helt nya väggar, men i oktober så fick de äntligen flytta in. Från början byggdes bara två boxar, som sen blev tre och nu är sex stycken. Den tredje boxen byggdes för det nya avelsstoet som skulle köpas. Naturligtvis en connemara. Men tänk att det kan vara så svårt att hitta en häst (de andra har vi fallit för vid första besöket). Vi tittade på flera ston, men hittade ingen som föll oss i smaken. Till slut fann vi henne, den vita sagohästen; Katizy Kavat RC 799. Hon kom till oss i november -98 men än har det inte blivit några föl. Colleen och Bounty tävlade på lätt nivå och ingick ÅGRs div2 lag -99, säker nolla alla tre omgångarna i lagklassen och även placering i den individuella klassen en gång. Tyvärr rycktes han bort från oss i november -99, i akut kalkbrist. Saknaden efter honom är enorm och han finns kvar genom vårat stuteri som är döpt efter honom.

I mars -00 köptes nästa sto, Ballybawn Black Beauty, en irländsk import (efter provridningen upptäcktes en stor mustasch). Sommaren -00 gjordes första försöket att få ett föl efter Katizy, valet föll på fälttävlanshingsten Uranus, som stod på station på Lidens stuteri i Falköping. Hon blev först dräktig men hade resorberat fostret till 3e ultraljudet, så när Annsi och Colleen befann sig i Köpenhamn på väg till Irland kördes hon upp till Uranus igen. Hon blev dock inte dräktig. Under våran Irlandsresa passade vi på att hälsa på hos Beautys förra irländska ägare Mr Michael O’Brien, här mötte vi även de före detta svenska ägarna som just köpt två unghästar av Michael. En av de var treårsstoet Kilfenora Windy dräktig med Maam Hill. När Windy kom till Sverige åkte vi och tittade, det resulterade i ytterligare en häst. Hon placerades i ladan i karantän.

 

I april -01 så föddes ”Loppan” – Lover Boy klockan 15.20. ”Loppan” visade sig vara en liten värsting så i stället för att låta stackars Plutten gå ihop med honom efter avvänjningen, så bestämde Colleen att hon skulle köpa ett till hingstföl istället för en moped. Valet föll på Cirion en brun liten lurvig kille och i oktober hämtades han hem. Katizy råkade ut för en nervskada som föl och därför inte tävlat något. Men vi visade henne på Hagens utställning -01, hon guldbelönades med 41p. På samma utställning fick Beauty 39p. Beauty har tränats och tävlats i dressyr med placeringar. Hon har även hoppkapacitet vilket hon med glädje visar vid löshoppning. När SCS riks arrangerades -02 på Riddersberg i Tenhult passade vi på att visa Windy, Lover Boy och Cirion; inga höjdarpoäng (35, 36 och 34). Men att en ettåring kan förändrades visade Cirren på hingstpremieringen -04 då han fick 39p, 1p bättre på varje bedömningspunkt. Det räckte dock inte till godkännande så han kastrerades på våren. Loppan visades samtidigt men fick sämre poäng. Även han kastrerades.

I samband med orkanen Gudrun blåste det ner en hel del träd och Colleen fick som hon ville; ett nytt stall med plats för åtta hästar byggs i den gamla ladan. I november 2006 inköptes ytterligare ett avelssto; Janville även hon en irländsk import med prestationsstam, som tävlat med framgång både i Sverige och på Irland. Under 2007 stod hingsten Lofty Roderic RC 74 på station på stuteriet.